Ryż z czerwonymi porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    35 dag
  • ryż

    15 dag
  • mleko

    1/3 litra
  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania
  • jajko

    2
  • cukier

    10 dag
  • aromat waniliowy

    1
  • cytryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy do miękkości w mleku. Dwa żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do niego budyń śmietankowy wymieszany w kilku łyżkach mleka. Masę tą dodajemy do ryżu i chwilę gotujemy. Do ryżu dodajemy także sok wyciśnięty z cytryny oraz startą skórkę. Porzeczki czerwone myjemy i dodajemy do ubitej na sztywno piany z białek. Do naczynia żaroodpornego nakładamy ryż, a potem dajemy na niego ubitą pianę z białek, którą wymieszaliśmy z czerwonymi porzeczkami. Danie ryżowe pieczemy przez około 30 -40 minut w temperaturze 200 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pioge7 02.03.2012 09:18
dobre
ziutula 15.12.2011 14:00
lekki deser...
gosia47-47 29.11.2011 08:03
musi być super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat