Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po hiszpańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt.
ryż 1 szkl
marchew 2 szt.
seler naciowy 1 łodyga
groszek zielony 25 dag
sok z cytryny
oliwa 3 lyżki
kalmary 25 dag
Liść laurowy suszony Prymat
Szafran nitki Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Porada

Szafran jest bardzo drogi - można go zastąpić kurkumą. Składnikami dania mogą być warzywa, parówki, pokrojona w paski szynka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po hiszpańsku

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie. Z kości i skóry- po dodaniu ziaren pieprzu, liścia laurowego, pokrojonej łodygi selera i marchewki - przygotować esencjonalny wywar, osolić. Kalmary umyć ( mrożone rozmrozić), włożyć do zimnej wody i gotować ok. 10 min. Odcedzić i pokroić w pierścionki. Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami przecedzonego wywaru, dodać obrumienione mięso i gotować. Po 10 min włożyć kalmary, a nieco później groszek i przyprawy ( sól, pieprz, szafran rozprowadzony łyżką wody). Ryż powinien wchłonąć cały płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak