Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
200 g -
cukinia
300 g -
por
0,5 sztuki -
seler naciowy
1 gałązka -
sól
-
mięta świeża siekana
garść -
sok z cytryny
1 łyżka -
olej rzepakowy
1 łyzka -
bulion warzywny
400 ml
Przepis i sposób przygotowania Ryż na sypko z cukinią i miętą
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy cukinię ok 5 minut, wykładamy. Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy por i seler, smażymy ok 3 minut, nastęnie wsypujemy ryż, podsmażamy minutkę i całość zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynów.
Do lekko przestudzonego ryżu dodajemy cukinię, przyprawiamy solą pieprzem a na koniec rozdrobnione listki mięty i sok z cytryny.
Pyszne lekkie danie na upalne dni:)
Komentarze (2)