Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na sypko z cukinią i miętą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
cukinia 300 g
por 0,5 sztuki
seler naciowy 1 gałązka
sól
mięta świeża siekana garść
sok z cytryny 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyzka
bulion warzywny 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na sypko z cukinią i miętą

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki, por i seler w cienkie krążki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy cukinię ok 5 minut, wykładamy. Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy por i seler, smażymy ok 3 minut, nastęnie wsypujemy ryż, podsmażamy minutkę i całość zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynów.
Do lekko przestudzonego ryżu dodajemy cukinię, przyprawiamy solą pieprzem a na koniec rozdrobnione listki mięty i sok z cytryny.
Pyszne lekkie danie na upalne dni:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 25.08.2012 00:05
ciekawy pomysł na ryż ;)
niedozywiona 23.08.2012 13:46
świetny pomysł na szybki, smaczny i orzeźwiający obiad na tą końcówkę lata :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak