Ryż na sypko z cukinią i miętą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • cukinia

    300 g
  • por

    0,5 sztuki
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • sól

  • mięta świeża siekana

    garść
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyzka
  • bulion warzywny

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki, por i seler w cienkie krążki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy cukinię ok 5 minut, wykładamy. Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy por i seler, smażymy ok 3 minut, nastęnie wsypujemy ryż, podsmażamy minutkę i całość zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynów.
Do lekko przestudzonego ryżu dodajemy cukinię, przyprawiamy solą pieprzem a na koniec rozdrobnione listki mięty i sok z cytryny.
Pyszne lekkie danie na upalne dni:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 25.08.2012 00:05
ciekawy pomysł na ryż ;)
niedozywiona 23.08.2012 13:46
świetny pomysł na szybki, smaczny i orzeźwiający obiad na tą końcówkę lata :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat