Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż marchewkowo-pomidorowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 100 g
mleko 3,2% 1/2 szkl.
marchewka 1 średnia
pomidor malinowy 1 średni
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Jeśli dziecko lubi, można dodać do ryżu świeżo posiekanego koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż marchewkowo-pomidorowy

Zagotować wodę z dodatkiem mleka i szczyptą soli - do gorącego płynu wsypać przepłukany ryż i gotować kilka minut często mieszając. Następnie garnek nakryć, zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać do chwili, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.

W tym czasie obrać i utrzeć marchewkę, przełożyć do garnka, podlać odrobinką wody i udusić do miękkości. Dodać kawałki pomidora (sparzonego i obranego ze skórki) - dusić razem z marchewką przez kilka minut, aż pomidor się rozpadnie. Warzywa przetrzeć przez sitko i połączyć z ryżem - wymieszać dokładnie. Jeśli całość jest zbyt sucha można dodać odrobinkę masła oraz niewielką ilość mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.01.2016 20:40
dla maluchów napewno smaczne
iPhone6 09.01.2016 16:11
To danie dla dzieci ale by mi smakowalo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak