Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż cytrynowo-miętowy na mleku z truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż kleisty 250 g
mleko 1 litr
cukier 100 g
mięta liście 8
cytryna 1
sól 1 szczypta
truskawki świeże 500 g
czekolada gorzka 5 kostek

Porada

Do deserów użyłam tzw. ryżu mlecznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż cytrynowo-miętowy na mleku z truskawkami

1. Cytrynę wyszoruj, zetnij z niej skórę. Do garnka wlej mleko, wrzuć skórkę cytrynową i miętę. Gotuj na wolnym ogniu do 10 minut, pilnuj by mleko nie wykipiało. Odcedź na sicie i wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i zagotuj.

2. Ryż przepłucz na sicie i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu, często mieszaj, ryż należy tak długo gotować aż będzie miękki i kleisty.

3. Truskawki umyj, odszypułkuj, możesz pokroić w części. Do pucharków nakładaj warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posyp startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.08.2015 16:09
podoba mi się
Ela15 20.07.2015 16:07
rewelacyjny deser
IKrakowianka 04.07.2015 19:20
pyszny deser!
Wacław 04.07.2015 13:06
Deser na 5 ,pycha :-)
Beatris 04.07.2015 12:50
Deserek w sam raz dla mnie, pycha... :)
patryska76 04.07.2015 11:54
ciekawy deserek!
dom-agi 04.07.2015 11:46
Super pomysł!
Krzysztof15 04.07.2015 11:10
bardzo smaczne
Franciszek 04.07.2015 11:05
pięknie wygląda deser
mysza75 04.07.2015 10:55
jaki pyszny deser na lato
Aleksandra/Olcia 04.07.2015 10:32
uwielbiam ryż na mleku
IZABELA29 04.07.2015 10:31
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak