Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż bakaliowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
masło 4 łyżki
olej 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Kafir listek 1 sztuka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
curry 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
bulion 3 szklanki
rodzynki 7 dag
morele suszone 8 sztuk
kandzowana skórka pom 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
natka pietruszki 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż bakaliowy

Kroki postępowania

1
Zalać oba rodzaje rodzynek , morele i skórkę pomarańczową 1 szklanka wrzątku - potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki.
Krok 1 - Ryż bakaliowy foto
2
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę .
Rozgrzać masło z olejem w rondlu - wrzucić listek Kafiru i goździki
Krok 2 - Ryż bakaliowy foto
3
Smażyć by aromatyzować tłuszcz . Wyjąć i dorzucić cebulę - usmażyć na złoto . Dołożyć ryż i smażyć kilka minut mieszając .
Krok 3 - Ryż bakaliowy foto
4
Zalać bulionem i wodą z moczenia bakalii - dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową .Wsypać kurkumę , pieprz , curry i szczyptę soli. Dodać połowę natki kolendry lub pietruszki. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać resztę natki- wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.
Krok 4 - Ryż bakaliowy foto
5
Wegetariańska wersja pilawu . Bardziej pikantny. Bardzo syty . Doskonale pasuje do pieczonego drobiu ale może być podawany jako samodzielne danie . Co dziwne doskonale smakuje również na zimno- w każdym razie ja go często podjadam jak zostanie bez podgrzewania .
Krok 5 - Ryż bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 01.12.2013 01:29
brzmi bardzo smacznie i na pewno taki jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak