Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
filet z mintaja
5 szt -
jogurt naturalny
mały -
bulion
1/2 szklanki -
mąka
2 łyżeczki + do obtoczenia ryby -
koperek
mniejszy pęczek -
natka pietruszki
kilka gałązek
Przyprawy i dodatki
-
sól
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
sok z cytryny
Przepis i sposób przygotowania RYBA Z SOSEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM
Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.
Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.
Komentarze (0)