Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYBA Z SOSEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

filet z mintaja 5 szt
jogurt naturalny mały
bulion 1/2 szklanki
mąka 2 łyżeczki + do obtoczenia ryby
koperek mniejszy pęczek
natka pietruszki kilka gałązek

Przyprawy i dodatki

sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA Z SOSEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM

Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczam w mące, odstawiam.
Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.
Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak