RYBA Z SOSEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • filet z mintaja

    5 szt
  • jogurt naturalny

    mały
  • bulion

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżeczki + do obtoczenia ryby
  • koperek

    mniejszy pęczek
  • natka pietruszki

    kilka gałązek

Przyprawy i dodatki

  • sól

  • pieprz cytrynowy

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczam w mące, odstawiam.
Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.
Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat