ryba z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety mrożone

    75 dkg
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • ziele angielskie

  • pieprz ziarnisty

  • sól

  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sos

  • kurki

    20 dkg
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy litr wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu,ziela angielskiego i liściem laurowym.Do wrzątku wkładamy rybę gotujemy 5 min na bardzo wolnym ogniu solimy.Po tym czasie rybę wyjmujemy z wywaru studzimy i posypujemy przyprawą do ryb.Mąkę mieszamy z mlekiem,kurki oczyszczamy płuczemy i osączamy.Masło topimy podsmażamy kurki ok 7 min zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z mąką doprowadzamy do wrzenia stale mieszając,na koniec doprawiamy sokiem z cytryny solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułka tartą i zalewamy sosem.Pieczemy 20 min w 180 stopniach.Posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 24.11.2011 22:24
na pewno rewelacyjnie smakuje
Krystyna32 24.11.2011 00:08
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat