Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sola filet
2 szt -
gruszka
2 szt -
cukier
3 łyżki -
Goździki całe Prymat
2 szt -
woda
600 ml -
śmietana 30%
200 ml -
żółtko jajek
1 szt -
masło
1 łyżka -
sól, pieprz
Przepis i sposób przygotowania Ryba z gruszką, zgodną tworzą parę.
Ugotować lekki syrop z wody,cukru,1-2 łyżek soku cytrynowego, goździków i paska skórki cytrynowej. Ilość syropu zależy od wielkości gruszek.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i gotować w lekko wrzącym syropie 5-10min, czas uzależniony od wielkości i twardości owocu. Odsączyć i ostudzić.
Umyte i osuszone filety rybne posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Każdą gruszkę owiną rybą. Jeżeli opada, obwiązać lub spiąć wykałaczką.
Żółtko wymieszać ze śmietanką i sokiem cytrynowym. Podgrzać do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć rybę z gruszką. Każdą polać łyżką sosu. Naczynie przykryć folią. Piec w temp.200stop.przez 20min.
Serwować z ziemniakami "duchesse" lub tostami, na sosie śmietanowym.
Komentarze (3)