Ryba z gruszką, zgodną tworzą parę.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sola filet

    2 szt
  • gruszka

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • woda

    600 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trochę ekstrawagancji nie zaszkodzi. Ryba z gruszką to efektowna przystawka na uroczyste okazje.
Ugotować lekki syrop z wody,cukru,1-2 łyżek soku cytrynowego, goździków i paska skórki cytrynowej. Ilość syropu zależy od wielkości gruszek.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i gotować w lekko wrzącym syropie 5-10min, czas uzależniony od wielkości i twardości owocu. Odsączyć i ostudzić.
Umyte i osuszone filety rybne posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Każdą gruszkę owiną rybą. Jeżeli opada, obwiązać lub spiąć wykałaczką.
Żółtko wymieszać ze śmietanką i sokiem cytrynowym. Podgrzać do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć rybę z gruszką. Każdą polać łyżką sosu. Naczynie przykryć folią. Piec w temp.200stop.przez 20min.
Serwować z ziemniakami "duchesse" lub tostami, na sosie śmietanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 21.10.2013 09:52
z pewnością bardzo smaczna ryba - ALE to samo zdjęcie jest przy przepisie dorsz w sosie pomarańczowo- imbirowym
AZgotuj 08.10.2013 11:04
to musi być wspaniałe połączenie:)
aniagdz 08.10.2013 09:58
połączenie mi nie znane;) ale wypróbuję;) +++

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat