Ryba w tempurze z makaronem po chińsku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryba w tempurze

  • mąka ryżowa

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • kostki lodu

    5 szt.
  • woda zimna

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • olej rzepakowy

  • filety rybne

    2 szt.

makaron z warzywami

  • makaron sojowy

    1 opakowanie
  • chińska mieszanka warzywna

    0,5 opakowania
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • sos sojowy

  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
Filety z ryby myję, osuszam, kroję na kawałki. U mnie ryba miruna, ale może być każda inna biała i bez skóry. Przyprawiam solą i pieprzem odstawiam na 30 minut.

Mąkę ryżową mieszam z mąką pszenną. Dolewam wodę i dorzucam kostki lodu.
Ciasto ma być gęste. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą żółtego curry.

W patelni o grubym dnie lub woku wlewam dużo oleju i wstawiam na ogień. Olej musi osiągnąć wysoką temperaturę.

Kawałki ryby zanurzam w cieście i pojedynczo wrzucam na mocno rozgrzany olej. Ważne, by nie wrzucać wszystkich kawałków jednocześnie, ponieważ nam się skleją, a olej obniży swoja temperaturę.

Smażę obracając kawałki na złoty kolor.
Krok 2 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
Rybę odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
Makaron sojowy przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam warzywa z mieszanki chińskiej.
Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję miękki makaron sojowy i wszystko smażę na dużym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dolewam sos sojowy ok. pół szklanki ( tu trzeba uważać, by nie przesadzić, bo potrawa będzie za słona), na koniec dosypuję pół łyżeczki żółtego curry. Smażę jeszcze chwilę ciągle mieszając.
Krok 4 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
I gotowe!
Ryba w tempurze z makaronem i warzywami po chińsku.

Opcjonalnie, usmażoną rybę można posypać sezamem.
Kasia Maszewska
Do takiego dania świetnie nadaje się surówka z białej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat