Ryba w porach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • panga

    1 kg
  • pory

    3
  • śmietana

    1,5 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • margaryna

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • mąka

    1 szklanka
  • olej do smażenia

  • woda

    1 szklanka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w porach foto
Na patrelnię wrzucamy margarynę oraz pory pokrojone w plastry.
Krok 2 - Ryba w porach foto
Pory smażymy następnie podlewamy wodą i dusimy aż zmiękną. Gdy zmiękną przyprawiamy kucharkiem, pieprzem i do smaku solą.
Krok 3 - Ryba w porach foto
Do uduszonych porów wlewamy śmietanę i gotujemy chwilę na małym ogniu.
Krok 4 - Ryba w porach foto
W talerzy rozbełtujemy jajko i dodajemy sól i pieprz.
Krok 5 - Ryba w porach foto
W drugim talerzu wsypujemy mąkę.
Krok 6 - Ryba w porach foto
Filety z pangi kroimy na pół i przyprawiamy przyprawą do ryb Prymat.
Krok 7 - Ryba w porach foto
Następnie maczamy kawałki ryby najpierw w jajku, a następnie w mące. Tak gotowe kawałki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoty kolor.
Krok 8 - Ryba w porach foto
Usmażone kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wszystko sosem śmietanowo- porowym. Piekarnik nagrzewamy do 160' i pieczemy około 20-30 min.
Krok 9 - Ryba w porach foto
Po upływie 20-30 min wyciągamy rybe i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 29.11.2013 12:51
fajny przepis :-)
Ewelina38 23.11.2013 16:55
jadłam taka rybkę i bardzo mi smakowała :)
Dorota59 27.10.2013 19:59
smakowita rybka
gusia1000 25.10.2013 22:36
Dobre jadło.
Barbara777 25.10.2013 19:45
Bardzo smaczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat