Ryba w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    1 kg
  • marchew

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cytryna

    2 szt.
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Kukurydza z Puszki

    3 łyżki
  • groszek konserwowy

    3 łyżki
  • żelatyna

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę dokładnie oczyścić, obrać z ości, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Cytrynę pokrajać na plastry (kilka plastrów odłożyć w całości z reszty wycisnąć sok). Wymyć rybę z soli, polać sokiem z cytryny, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na następne dwie godziny. Wyjąć rybę z lodówki i odczekać aż uzyska temperaturę pokojową. Włożyć do garnka wraz z oczyszczonymi warzywami, zielem angielskim, laurowym liściem i pieprzem. Zalać wrzątkiem (ryba musi być w całości przykryta) i gotować około 40 minut. Wyjąć ostrożnie z garnka, ułożyć na półmisku w całości a wywar sklarować i rozpuścić z żelatyną (należy przyrządzić około 1/2 litra galarety).
Udekorować rybę warzywami i cytryną. Zalać przestudzoną galaretą i odłożyć do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat