Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    1 kilogram
  • marchewki

    2
  • seler korzeniowy

    8 dag
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • pory

    2
  • pietruszka

    1
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 ziarna
  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
  • liście lurowe

    2
  • żelatyna wieprzowa

    5 łyżek
  • sól morska

    1 łyżka

Do przybrania:

  • jajko ugotowane na twardo

    1
  • zielenina

Do smaku:

  • krem chrzanowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby oczyścić, opłukać i odsączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min. Potem ryby ostrożnie wyjąć, odsączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny. Wywar, w którym gotowały się ryby, przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić. Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawać z cytryną i Kremem chrzanowym Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat