Ryba w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko

    200 ml
  • masło

    100 g
  • drożdże

    25 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżecz.
  • sól

    1 łyżecz.
  • pieczarki

    500 g
  • masło

    2 łyż.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • dorsz

    500 g
  • natka pietruszki

    2 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżecz.
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1/2 łyż.
  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w cieście drożdżowym foto
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe (ale nie gorące!), stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz: Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i podsmażam na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki łączę z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby myję, nacieram z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawiam. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Jedną część wałkuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wycinam kształt ryby. Nakładam farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypuję startym na dużych oczkach tarki serem, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Krok 2 - Ryba w cieście drożdżowym foto
Odcinam nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta robię płetwy rybie, oko oraz skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociskam ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonuję rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnoszę oklapnięte łuski.
Krok 3 - Ryba w cieście drożdżowym foto
Rybę wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 15 minut, po tym czasie obniżam temperaturę do 180*C i piekę kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykrywam wierzch papierem do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (78)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 02.03.2017 10:00
Pięknie wygląda aż szkoda jeść :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 14:15
Rewelacja.;)
Madzai 07.09.2016 10:05
Wspaniała!
cooleczka 06.07.2016 19:20
Ale ładnie się prezentuje
mikrusiak 19.05.2016 18:03
robi wrażenie :)super :)
Grazyna0211 18.03.2016 14:35
świetny pomysł
KORAL 28.01.2016 20:04
Świetnie Ci to wyszło.
Madzik239 04.01.2016 16:48
Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję na kolejna święta.
gusia1000 30.10.2015 22:16
Piękna ryba. Szkoda ja jeść.
joannaa24 03.10.2015 11:50
Super wygląda po upieczeniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat