Ryba po grecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z miruny

    700 g
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/3 szt
  • por

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • sól i pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por oczyścić, umyć i pokroić w pół krążki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.. Podsmażać wszystkie warzywa na 2 łyżkach oleju przez ok 10 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać 300 ml wody ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,przykryć i dusić ok. 15 minut. (należy uważać , aby warzyw nie rozgotować-muszą zachować swoją strukturę). NA koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Jeżeli mamy mrożoną rybę, należy ją rozmrozić i osuszyć. Rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gorącą rybę skropić sokiem z cytryny, a następnie polać gorącym sosem warzywnym i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!
Joanna Kryla
Tradycyjne danie Wigilijne, u mnie z miruny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 11.01.2017 17:11
Uwielbiam rybę po grecku :)
Olga_SK 11.01.2017 13:19
Lubię bardzo :)
mysza75 11.01.2017 10:07
jaka dobra rybka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat