Ryba po grecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    4 średnie sztuki
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • seler korzeń

    wg uznania
  • olej do smażenia

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 małe sztuki
  • dorsz

    ok. 1 kg
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza oczyścić, wyfiletować, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5 cm), obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej warzywa, chwilę smażyć. Warzywa podlać wodą (ok. 1-2 szklanki), dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Rybę ułożyć w misce lub na półmisku. Na wierzch rozłożyć duszone warzywa z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 08.07.2012 20:45
najlepsze danie z ryba jakie jadłam :)
Rafał10 20.06.2012 11:15
ryba po grecku to nasze danie wigilijne ... najlepsze !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat