Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • filety rybne

    700 g
  • sól

    4 szczypty
  • pieprz

    4 szczypty

Panierka:

  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    0.3 szklanki

Sos warzywny:

  • marchew

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • seler

    0.3 sztuki
  • listki laurowe Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki

Ponadto:

  • olej do smażenia

    0.3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.

Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.

Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.

Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).

Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Sos z warzywami przełożyć na rybę.

Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Diana Rusiłowicz
Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć. Jednakże ja uwielbiam taką panierkę, a moja babcia dodatkowo obtacza rybę w bułce tartej - tak jak kotleta schabowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

15.11.2018 11:50
Taka ryba to zdecydowanie moje smaki, zazwyczaj panieruję ją także w bułce tartej - jak Twoja babcia.

Bożena Matuszczyk

15.11.2018 10:35
Bardzo lubię ryb po grecku .Dla mnie pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat