Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.
Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).
Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Sos z warzywami przełożyć na rybę.
Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.