Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba gotowana w galarecie.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tilapia 1 filet
woda 500 ml
marchew 1
pietruszka 1
sól do smaku
pieprz ziarnisty 3 ziarna
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Do ozdoby:
marchew 2 gruba
Kukurydza z Puszki 2 łyżki
natka pietruszki kilka listków
cytrynka 1 plaster
ziele angielskie 1 ziarnko
papryka czerwona 2 wąskie paski

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba gotowana w galarecie.

Wodę wlać do garnka i zagotować.
Filet z ryby opłukać pod zimną wodą.
Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka, odrobinę osolić i dodać pieprz ziarnisty. Gotować.
Gdy warzywa będą półmiękkie do garnka włożyć rybę.
Gotować około 10 - 15 minut na małym ogniu.

W tym samym czasie żelatynę dokładnie rozrobić w małej ilości gorącej wody.

Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru i ostudzić.
Natomiast do wywaru wlać rozrobioną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wywar odstawić, aby odrobinę stężał.

Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku.
Na jednym końcu fileta należy położyć ziele angielskie tak, aby przypominało ono oczko.
Za pomocą specjalnej maszynki wykrawamy z grubszej części marchwi spiralkę. Układamy je po dwóch bokach ryby w przeciwnym końcu niż "oko".
Plasterek cytrynki przecinamy do połowy i wykręcamy go w "falbankę". Układamy go na samym końcu fileta.
Po bokach ryby układamy na przemian dwa ziarnka kukurydzy i maleńki kwadracik z czerwonej papryki.
Ostatnią czynnością dekoracyjną jest włożenie między ziarna kukurydzy listki natki pietruszki.

Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretą i odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 14.01.2014 21:39
lubie w galarecie rybę
adelajda 22.12.2013 11:06
smacznie wygląda
patryska76 20.12.2013 09:21
Marchewki to tylko element dekoracyjny, poza tym surowa marchew jest jadalna.
SmacznaPyza 19.12.2013 20:35
halina, galareta mętna bo nie sklarowana
SmacznaPyza 19.12.2013 20:35
te spiralki z marchwi to chyba trzeba by ugotować bo takie surowe to nie za bardzo...
kasienka23 19.12.2013 18:36
fajnie wygląda taki cały filet w galarecie
Noruas 19.12.2013 18:00
mniam! pyszności!
norweska20 19.12.2013 17:39
pyszna rybka
artur7 19.12.2013 16:42
pysznie wyglada
marcia7 19.12.2013 16:31
doskonała na wigilię
Łukasz15 19.12.2013 15:36
Wygląda przepysznie
Milka100 19.12.2013 15:01
apetyczna ryba w galarecie
Romanowka 19.12.2013 14:54
Bardzo ładnie podana rybka, pomysłowo zrobiona!
halina17 19.12.2013 14:50
Jakaś mętna ta galareta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak