Ryba gotowana w galarecie.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tilapia

    1 filet
  • woda

    500 ml
  • marchew

    1
  • pietruszka

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz ziarnisty

    3 ziarna
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Do ozdoby:

  • marchew

    2 gruba
  • Kukurydza z Puszki

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    kilka listków
  • cytrynka

    1 plaster
  • ziele angielskie

    1 ziarnko
  • papryka czerwona

    2 wąskie paski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlać do garnka i zagotować.
Filet z ryby opłukać pod zimną wodą.
Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka, odrobinę osolić i dodać pieprz ziarnisty. Gotować.
Gdy warzywa będą półmiękkie do garnka włożyć rybę.
Gotować około 10 - 15 minut na małym ogniu.

W tym samym czasie żelatynę dokładnie rozrobić w małej ilości gorącej wody.

Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru i ostudzić.
Natomiast do wywaru wlać rozrobioną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wywar odstawić, aby odrobinę stężał.

Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku.
Na jednym końcu fileta należy położyć ziele angielskie tak, aby przypominało ono oczko.
Za pomocą specjalnej maszynki wykrawamy z grubszej części marchwi spiralkę. Układamy je po dwóch bokach ryby w przeciwnym końcu niż "oko".
Plasterek cytrynki przecinamy do połowy i wykręcamy go w "falbankę". Układamy go na samym końcu fileta.
Po bokach ryby układamy na przemian dwa ziarnka kukurydzy i maleńki kwadracik z czerwonej papryki.
Ostatnią czynnością dekoracyjną jest włożenie między ziarna kukurydzy listki natki pietruszki.

Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretą i odstawiamy do zastygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 14.01.2014 21:39
lubie w galarecie rybę
adelajda 22.12.2013 11:06
smacznie wygląda
patryska76 20.12.2013 09:21
Marchewki to tylko element dekoracyjny, poza tym surowa marchew jest jadalna.
SmacznaPyza 19.12.2013 20:35
halina, galareta mętna bo nie sklarowana
SmacznaPyza 19.12.2013 20:35
te spiralki z marchwi to chyba trzeba by ugotować bo takie surowe to nie za bardzo...
kasienka23 19.12.2013 18:36
fajnie wygląda taki cały filet w galarecie
Noruas 19.12.2013 18:00
mniam! pyszności!
norweska20 19.12.2013 17:39
pyszna rybka
artur7 19.12.2013 16:42
pysznie wyglada
marcia7 19.12.2013 16:31
doskonała na wigilię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat