Przepis i sposób przygotowania na: Ryba gotowana w galarecie.
Filet z ryby opłukać pod zimną wodą.
Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka, odrobinę osolić i dodać pieprz ziarnisty. Gotować.
Gdy warzywa będą półmiękkie do garnka włożyć rybę.
Gotować około 10 - 15 minut na małym ogniu.
W tym samym czasie żelatynę dokładnie rozrobić w małej ilości gorącej wody.
Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru i ostudzić.
Natomiast do wywaru wlać rozrobioną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wywar odstawić, aby odrobinę stężał.
Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku.
Na jednym końcu fileta należy położyć ziele angielskie tak, aby przypominało ono oczko.
Za pomocą specjalnej maszynki wykrawamy z grubszej części marchwi spiralkę. Układamy je po dwóch bokach ryby w przeciwnym końcu niż "oko".
Plasterek cytrynki przecinamy do połowy i wykręcamy go w "falbankę". Układamy go na samym końcu fileta.
Po bokach ryby układamy na przemian dwa ziarnka kukurydzy i maleńki kwadracik z czerwonej papryki.
Ostatnią czynnością dekoracyjną jest włożenie między ziarna kukurydzy listki natki pietruszki.
Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretą i odstawiamy do zastygnięcia.