Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z miętą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

ziemniaki 3 kg
cebula 5 szt.
boczek parzony
twaróg 3 kostki
herbata miętowa 2 torebki

ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 1 szt.
olej 20 ml
woda ciepła 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z miętą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w mocno posolonej wodzie tak, aby później jak najmniej dosalać.
Krok 1 - Ruskie pierogi z miętą foto
2
cebulę i boczek kroimy w kostkę, dusimy na oleju
Krok 2 - Ruskie pierogi z miętą foto
3
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać boczek z cebulą, a następnie wsypać herbatę miętową z saszetek. Doprawić do smaku i wszystko wymieszać. Tak przygotowany farsz odstawiamy i bierzemy się za ciasto. W między czasie należy nastawić w garnku osoloną wodę z olejem aby jak się zagotuje móc wrzucić do niej pierożki.
Krok 3 - Ruskie pierogi z miętą foto
4
Do miski wsypać mąkę, jajko, olej oraz ciepłą wodę (nie wrzątek) i wyrabiamy ciasto, które następnie wałkujemy i wycinamy z niego kółeczka. Te z kolei nadziewamy farszem i lepimy. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, wyciągamy natomiast jak wypłyną Jeżeli ciasto jest grubsze niech się chwilę pogotują.
Krok 4 - Ruskie pierogi z miętą foto
5
No i najpyszniejsza chwila - podajemy z boczusiem i cebulką :)
Krok 5 - Ruskie pierogi z miętą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 06.06.2014 17:03
chętnie spróbowałabym takich pierogów, ta mięta mnie zaintrygowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak