Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 2,5 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki
olej roślinny 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna do podsypania
sól 0,5 łyżeczki

Farsz

boczek wędzony 15 dag
ziemniaki 2 duże
twaróg 1 kostka
cebula 1 mała sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz dorzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy tak długo aż cebula się zeszkli. Boczek z cebulą studzimy i bardzo drobno siekamy lub mielimy.
Krok 1 - Ruskie pierogi foto
2
Ziemniaki gotujemy na parze.
Krok 2 - Ruskie pierogi foto
3
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską i dodajemy do posiekanego boczku. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Krok 3 - Ruskie pierogi foto
4
Dodajemy jajko i twaróg.
Krok 4 - Ruskie pierogi foto
5
Wszystkie składniki farszu mieszamy rękoma na jednolitą masę. Tak przygotowany farsz wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Ruskie pierogi foto
6
Przygotowujemy ciasto do pierogów. Mąkę łączymy z solą, dodajemy wrzątek, olej i żółtko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przygrywamy i odstawiamy na ok 15 min. w ciepłe miejsce żeby odpoczęło.
Krok 6 - Ruskie pierogi foto
7
Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka.
Krok 7 - Ruskie pierogi foto
8
Na każde kółko wycięte kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi ręcznie lub przyrządem do pierogów.
Krok 8 - Ruskie pierogi foto
9
Przygotowane pierogi układamy na talerzu posypanym mąką.
Krok 9 - Ruskie pierogi foto
10
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie tak długo ok 3 min od wypłynięcia na wierzch.
Krok 10 - Ruskie pierogi foto
11
Pierogi podajemy na ciepło. Można je podawać z podsmażonym boczkiem. SMACZNEGO!
Krok 11 - Ruskie pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 24.05.2014 19:28
lubię takie pierożki:)
Niki22 10.05.2014 21:12
najlepsze są ruskie :)
IlonaAlbertos 10.05.2014 18:29
Takie pierogi muszą być pyszne.
Grazyna0211 10.05.2014 18:19
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak