Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąki pszennej
1/2 kg -
masła
250 g -
kwaśnej śmietany
25 dag -
szczypta soli
-
Krem:
-
mleko
3 szklanki -
cukru kryształu
3/4 szklanki -
kostki masła
1/2 -
cukier wanilinowy
-
mąki pszennej
4 łyżki (z lekką górką) -
mąki ziemniaczanej
5 łyżkek (z lekką górką) -
jajko
4
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki szybko wyrobić w misce, dobrze schłodzić w lodówce owinięte w folię. Wyjąć podsypując mąką- rozwałkować ale bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm. Foremkę rurek posmarować masłem, nawijać na nie paski zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Rurki powinny być jasnozłote, wystudzić.
Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty energicznie mieszając by nie porobiły się grudki. Ostudzić i nabijać kremem rurki.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)