Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem
Wszystkie składniki szybko wyrobić w misce, dobrze schłodzić w lodówce owinięte w folię. Wyjąć podsypując mąką- rozwałkować ale bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm. Foremkę rurek posmarować masłem, nawijać na nie paski zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Rurki powinny być jasnozłote, wystudzić.
Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty energicznie mieszając by nie porobiły się grudki. Ostudzić i nabijać kremem rurki.