Rurki z kremem

Rurki z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • śmietana zakwaszana

    1 szklanka
  • margaryna kostka

  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

  • olej

  • krem do karpatki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rurki z kremem
Ciasto: Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, pokrojoną zimną kostkę margaryny i zakwaszaną śmietanę.
Krok 2 - Rurki z kremem
Wszystko razem zagniatamy w ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (ciasto można oczywiście przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce - nic mu się nie stanie, gdy tuż przed przyjściem gości można zrobić rurki).
Krok 3 - Rurki z kremem
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Blat obsypujemy mąką, ciasto odkrajamy nożem, wałkujemy i tniemy na paski (wałek obsypujemy mąką żeby ciasto się nie kleiło). Do zrobienia rurek potrzebujemy specjalne foremki, które należy posmarować olejem i dopiero obwijać paskiem ciasta (zaczynając od węższej strony). Gdy foremki mamy owinięte ciastem, ich wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rurki kładziemy tak, aby na wierzchu była strona z cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 15 min.
Krok 4 - Rurki z kremem
Po wyjęciu upieczonych rurek trzeba je zdjąć z foremek póki są ciepłe, gdyż później będą się łamały. Gotowe rurki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy szybki krem karpatkowy. Wlewamy 2 szklanki zimnego mleka do wysokiego naczynia i wsypujemy zawartość paczki. Miksujemy przez 3 min, aż krem będzie gęsty
Krok 5 - Rurki z kremem
Gotowy krem wkładamy do szprycy i nabijamy wcześniej upieczone rurki.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aga20

14.03.2012 20:46
mniam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat