Rurki z cukinią i szafranem Giancarlo Russo

Rurki z cukinią i szafranem Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron rigatoni

  • cukinia

    2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • Szafran nitki Prymat

    1 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

  • oliwa

    4 łyżki
  • parmezan starty

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinie kroimy na długie, cienkie plastry, odrzucając pozostałą skórę, a następnie w cienkie słupki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z zeszkloną cebulą. Jeśli temperatura oliwy okaże się za wysoka, wlewamy odrobinę ciepłej wody, aby nie przypalić cukinii. Całość dusimy przez 7-8 minut, a następnie dodajemy rozpuszczony w ciepłej wodzie szafran. Makaron gotujemy al dente i po odcedzeniu dodajemy do sosu. Mieszamy delikatnie z tartym parmezanem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 01.05.2013 21:03
bardzo fajny przepis
marta1221 30.04.2013 14:33
rewelacyjny przepis :)
Gary Michy 29.04.2013 21:16
Bardzo elegancki, mniam! :)
Bogusiaz 29.04.2013 13:42
wygląda rewelacyjnie
Marta11 29.04.2013 13:23
pyszny makaron
miki47 29.04.2013 13:09
smakowicie, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat