Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwiczki wieprzowe
400 gramów -
cebula biała
150 gramów -
masło klarowane
2 łyżki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulką i przyprawami
Kroki postępowania

Polędwiczki wieprzowa oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy w około 3 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbite kawałki mięsa oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy kawałki mięsa z obu stron na rumiano przez 3-4 minuty z każdej strony.

Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plastry i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.

Gdy cebula będzie gotowa doprawiamy ją tymiankiem, pieprzem cayenne, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki. Dodajemy też szczyptę soli do smaku i wszystko mieszamy.

Komentarze (7)