Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 300 gram
mięso mielone 50 dag
ogórki kiszone 3 sztuki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
mąka 5 łyżek
cebula biała do smaku
woda 2 szklanki
buraczki konserwowe 1 słoik
tłuszcz do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną.

Kroki postępowania

1
Kasze gotujemy w osolonej wodzie. Uważajcie aby za długo się nie gotowała, bo się robi papka potem.
Krok 1 - Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną. foto
2
Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, drobno posiekanej cebuli i jajo.
Wszystko mieszamy. Do środka każdego rulonika wkładamy kawałek ogórka kiszonego - nie za duży. Obtaczamy w mące i smażymy.
Krok 2 - Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną. foto
3
Do usmażonych ruloników wlewamy 2 szklanki wody i czekamy aż się zagotuje. W między czasie wrzucamy czubatą łyżkę mąki do szklanki wypełnionej do połowy wodą i mieszamy energicznie. Gdy woda się zagotuje wrzucamy mąkę pomieszaną z wodą i znowu mieszamy aby nie było grudek. Możemy sos posolić i popieprzyć.
Krok 3 - Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną. foto
4
Gdy sos się zagotuje, ruloniki są gotowe do spożycia.
Wszystko kładziemy na talerz, dokładamy buraków i zajadamy.

Smacznego!
Krok 4 - Ruloniki mięsne z kaszą gryczaną. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak