Rukola z gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    10 dag
  • gruszki

    4
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • śmietana

    6 łyżek
  • ser z niebieską pleśnia

    30 dag
  • starta gałka muszkatołowa

  • mielony pieprz

  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • orzechy włoskie

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rukolę umyć, osuszyć. Gruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnuszku podgrzać śmietanę, stale mieszając dodać pokruszony ser, wlać wino, przyprawić gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Na talerzach rozłożyć rukolę i plasterki gruszki. Polać ciepłym sosem, oprószyć orzechami i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 05.02.2012 10:45
zjadłąbym takie gruszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat