Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt,
mięso mielone 700 g,
jajko 1 szt,
koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka,
chili Prymat 1/2 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
oregano 1/2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki,
oliwa do formy,

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

Kalafior obrać z liści, oczyścić, opłukać włożyć do lekko osolonej wody i gotować około 6 - 7 minut.

Po ugotowaniu odsączyć dokładnie na sicie i wystudzić, następnie porozdzielać na różyczki.

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy, oregano i mąkę.

Dokładnie wyrobić masę.

Zwilżonymi wodą rękoma obkładać masą różyczki kalafiora formując kule.

Kule układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 - 45 minut.

Podawać z sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.08.2017 21:41
Dziękuję.;)
gusia1000 07.08.2017 14:48
Pomysłowo i smacznie.
anka1988 07.08.2017 10:34
super propozycja na obiad, 2 w 1 warzywo i mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak