Przepis i sposób przygotowania na: Różowy torcik
Pierwszy blat umieszczamy w zapiętej obręczy tortownicy nasączamy lekko sokiem z cytryny zmieszanym z wodą.
Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopt. Od razu przykrywamy drugim blatem ciasta, który również lekko nasączamy wodą z sokiem i wstawiamy do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, ubijamy 200 ml śmietany, dodając pod koniec tężejącą galaretkę.
Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia.
Czerwone galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, ubijamy na sztywno pozostałą śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy galaretkę. Masą od razu smarujemy wierzch i boki tortu, gdyż bardzo szybko zastyga.
Dekorujemy kolorowymi groszkami.