Różowe ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 zklanki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
  • barwnik spożywczy czerwony

    2 łyżeczki

masa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    500 ml
  • żelatyna deserowa

    2 łyżki
  • woda

    1/5 szklanki
  • truskawki świeże

    200 g
  • młody jęczmień sproszkowany

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli .dodawać pod koniec cukier. Dołożyć żółtka i ubijać na wolnych obrotach . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypywać po łyżce, mieszając delikatnie .
Na końcu wlać czerwonego barwnika spożywczego.
Włożyć do blaszki i piec w 190 stopniach około 30 minut .
śmietanę ubić ,dodać serek mascarpone i młody jęczmień sproszkowany ,dalej ubijać .
Żelatynę rozpuścić wcześniej w chłodnej przegotowanej wodzie i tężejącą wlać do masy .Ubijać jeszcze chwilę i włożyć do stężenia do lodówki .
Masę tężejącą posmarować na zimny biszkopt . Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki truskawki , wstawić do lodówki na 2 godziny .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat