Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe ciasto z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 1/2 zklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 4 szt
barwnik spożywczy czerwony 2 łyżeczki

masa

śmietana 30% 500 ml
serek mascarpone 500 ml
żelatyna deserowa 2 łyżki
woda 1/5 szklanki
truskawki świeże 200 g
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe ciasto z truskawkami

Biszkopt: białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli .dodawać pod koniec cukier. Dołożyć żółtka i ubijać na wolnych obrotach . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypywać po łyżce, mieszając delikatnie .
Na końcu wlać czerwonego barwnika spożywczego.
Włożyć do blaszki i piec w 190 stopniach około 30 minut .
śmietanę ubić ,dodać serek mascarpone i młody jęczmień sproszkowany ,dalej ubijać .
Żelatynę rozpuścić wcześniej w chłodnej przegotowanej wodzie i tężejącą wlać do masy .Ubijać jeszcze chwilę i włożyć do stężenia do lodówki .
Masę tężejącą posmarować na zimny biszkopt . Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki truskawki , wstawić do lodówki na 2 godziny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak