Przepis i sposób przygotowania na: Różowa myszka miki
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wymieszany olej z octem.
Mieszamy całość delikatnie. Ciasto przelewamy na przygotowana tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty
MALINOWA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. Dokładamy serek W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane biszkopty.
Wylewając śmietankę co jakiś czas układamy na niej świeże owoce malin.
Tort odstawiamy do zastygnięcia.
Po zastygnięciu dekorujemy dowolnie.
DEKORACJA:
W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Częścią białej masy obtaczamy boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo obsypujemy kokosem.
Pozostałą masę dzielimy odpowiednio na części i barwimy dokładając do nich spożywcze barwniki.
Kontury myszki Minie wykonałam z masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
Lekki, orzeźwiający torcik na lato.
Można przygotować go z mrożonych malin, choć nie ma jak świeże:).
Torcik piekłam na roczek dla dziewczynki.