Przepis i sposób przygotowania na: Różnorakie bułeczki z makiem
Kroki postępowania
Do miseczki wlać 100 ml mleka i dodać drożdże. Dokładnie rozpuścić i dodać trochę mąki - tak mniej więcej 1 sporą łyżeczkę, czyli z lekkim czubkiem. Całość posypać jeszcze odrobiną mąki i tak odstawić na 15-20 minut.



W międzyczasie przygotować blachę, smarując ją tłuszczem.


Z każdego kawałka uformować wałeczek długości ok. 40 cm. Gdyby opornie to wychodziło, to należy lekko zwilżyć wodą dłonie. Złożyć wałeczki na pół i owinąć wokół siebie. Końcówki mocno zlepić. Ułożyć na blasze.

Z każdego kawałka ciasta uformować wałek długości ok. 20 cm. Zawiązać w supełek i ułożyć na blasze.

Z każdego kawałka uformować wałek długości ok. 20 cm. Zlepić końcówki tworząc kółeczko.


Każdy kawałek podzieić na 3 równe części. Uformować zgrabne kulki i połączyć po 3 sztuki w formie listka koniczyny Tej klasycznej, czyli trzylistnej ;). Przełożyć na blachę.




