Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z ciasta francuskiego z serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
ser biały 100 g
cukier puder 2 - 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt.
cukier trzcinowy 2 - 3 łyżki
mleko do posmarowania

Porada

Sera biały twarogowy nie może być rzadki. Zamiast sera można wykorzystać gęsty dżem, czekoladę lub sam cukier z cynamonem.

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z ciasta francuskiego z serem

1. Ser połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto pokroić na równe kwadraty o boku 9 cm i na środek każdego z nich nakładać po łyżeczce sera. Brzegi ciasta smarować odrobiną mleka, składać po przekątnej w formę rożka i brzegi dociskać widelcem, aby się ze sobą skleiły.
3. Powstałe rożki z góry na środku lekko ponacinać, posmarować delikatnie mlekiem i posypać cukrem trzcinowym.
4. Rożki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 18 - 20 minut.
5. Przed podaniem odczekać, aby wystygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchcik gotuje 08.11.2016 09:38
Śmiało :) Szybko się je przygotowuje, to zrobię więcej ;)
kuchcik89 07.11.2016 11:37
uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią:)Porywam rożka .. albo dwa, a co :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak