Rożki z ciasta francuskiego i z serem i mandarynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • cukier drobny

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 łyżeczka
  • mandarynka

    1 sztuka
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1
  • ser biały

    250 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie pociąć na 6 równych kwadratów - najlepiej ciasto przechowywane w lodówce i które już nabrało temperatury pokojowej.
Ser biały twarogowy powinien być zmielony, następnie dodajemy do niego żółto, cukier i cukier waniliowy, sok z jednej mandarynki i posiekaną na drobniej skórkę pomarańczową. Posypujemy to 1 łyżeczką budyniu (najlepiej bez cukru) i mieszamy. Ser układamy na kwadraciki z ciasta a następnie składamy po skosie oraz nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach by zapewnić powietrze w środku pierożka i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210stopni do upieczenia na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 02.12.2011 10:09
pyszne
gosia47-47 20.11.2011 09:54
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat