Rożki jabłkowo-serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cukier drobny

    5 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • twaróg

    200 (tłusty)
  • jabłko winne

    6 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pomarańczę należy sparzyć i otrzeć skórkę. Jabłka wymieszać ze skórką pomarańczową i rodzynkami, skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Doprawić cukrem i cynamonem. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie utrzeć ser twarogowy z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć odrobinę masy serowej i jabłkowej. Skleić tak oby powstał pieróg. Brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchy zrobić małą dziurkę aby para mogła swobodnie uchodzić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach przez ok 20 -25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat