Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rożki drożdżowo-twarogowe z serkiem waniliowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO drożdżowo-twarogowe

twaróg zmielony
tłusty 250g
mąka pszenna
2 szkl.
drożdże świeże
25 g
jajko
2
cukier waniliowy
2 łyżki
Sklep Prymat
masło
stopione 3 łyżki

~ MASA serowa

twaróg zmielony
tłusty
cukier puder
do smaku
budyń waniliowy
1/2 op.
mleko
kilka łyżek

~ DODATKI

lukier biały
lub cukier puder
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki drożdżowo-twarogowe z serkiem waniliowym

Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę - dodać roztrzepane jajka, stopione masło, mąkę i zmielony ser - wszystko zagnieść w jednolite ciasto.
Nakryć miskę ściereczką i odstawić do podrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz twarogowy ucierając zmielony ser z cukrem, mlekiem i budyniem w proszku. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować dość cienko. Pokroić w kwadraty. Na każdym położyć porcję serka waniliowego i skleić dwa przeciwległe rogi kwadratu.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ew. posypać kruszonką.
Piec ok. 15 minut w 180*C.

Gotowe rożki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak