Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki drożdżowo-twarogowe z serkiem waniliowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO drożdżowo-twarogowe

twaróg zmielony tłusty 250g
mąka pszenna 2 szkl.
drożdże świeże 25 g
jajko 2
cukier waniliowy 2 łyżki
masło stopione 3 łyżki

~ MASA serowa

twaróg zmielony tłusty
cukier puder do smaku
budyń waniliowy 1/2 op.
mleko kilka łyżek

~ DODATKI

lukier biały lub cukier puder
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki drożdżowo-twarogowe z serkiem waniliowym

Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę - dodać roztrzepane jajka, stopione masło, mąkę i zmielony ser - wszystko zagnieść w jednolite ciasto.
Nakryć miskę ściereczką i odstawić do podrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz twarogowy ucierając zmielony ser z cukrem, mlekiem i budyniem w proszku. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować dość cienko. Pokroić w kwadraty. Na każdym położyć porcję serka waniliowego i skleić dwa przeciwległe rogi kwadratu.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ew. posypać kruszonką.
Piec ok. 15 minut w 180*C.

Gotowe rożki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak