ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM

ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniak

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    garśc
  • soczewica

    1/4 szkl
  • bulion drobiowy

    3 szkl
  • chili

    1 łyżeczka
  • makaron

    150 g
  • bazylia

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM foto
Udka oczyścic, zalac wodą i ugotowac bulion. W osobnym naczyniu połączyc mąkę, sól i połowę pieprzu, kurczaka pozbawic kości, skóry i małe kawałki obtaczac w mące z przyprawami, rozgrzac oliwę i smażyc mięso. Zrumienione kawałki odstawic.
Krok 2 - ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM foto
Na tej samej patelni usmażyc cebulę i czosnek, dodac ziemniaka pokrojonego w kostkę, pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz drobno posiekanego selera naciowego. Wszystko razem smażyc ok. 2 min.
Krok 3 - ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM foto
Dodac to wszystko do bulionu, dodac również soczewicę, resztkę soli i pieprzu, chili oraz zioła, doprowadzic do wrzenia i gotowac pod przykryciem ok. 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - ROZGRZEWAJĄCY KOCIOŁEK Z SOCZEWICĄ I KURCZAKIEM foto
Dodac makaron i dusic dodatkowo ok. 10 min., kociołek podawac gorący, udekorowac natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gotuj z Misiem 23.11.2012 09:46
Ale wyżerka. Tylko ja bym od razu do bulionu wrzucał, bez smażenia. Myślę, że możnaby to zrobić z resztek pieczonego kurczaka z dnia poprzedniego:)
kasiaw 22.11.2012 21:16
ale syte
eMMe 22.11.2012 20:52
ciekawe i na pewno rozgrzewające
ewelina/bunia 22.11.2012 20:04
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat