Rozgrzewające leczo warzywne

Rozgrzewające leczo warzywne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam dzisiaj po raz pierwszy leczo z samych warzyw, bez dodatku wędlin. Leczo rozgrzewające i bardzo smaczne w sam raz na zimne jesienne popołudnie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    0.5 sztuki
  • dynia

    0.5 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • woda zimna

    1 szklanka

Przyprawy:

  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska

    2 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • papryka mielona wędzona

    1 łyżeczek
  • oliwa

    3 łyżki
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę oraz obrany pokrojony drobniutko czosnek.

Dodać umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, chwilę podsmażać.

Cukinię i dynię po obraniu również pokroić w podobnej wielkości kostkę, dodać do papryki i podsmażać około 15 minut.

Następnie dodać puszkę krojonych pomidorów oraz przecier pomidorowy oraz przyprawy gotować około 15 minut od czasu do czasu przemieszać.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodać do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:59
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat