Róże karnawałowe z malinowym oczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    125 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • rum

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    2 łyżki
  • konfitury malinowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników /bez cukru pudru i konfitur/ zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Następnie cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Układać po 3 krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się zlepiły.

Wkładać do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smażyć na złoty kolor, po chwili przewracając je na druga stronę. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 01.02.2014 16:25
wyglądają super :)
IZABELA29 21.12.2013 15:16
Pyszne róźyczki
Wacław 21.12.2013 10:23
świetne te róże,brawo !
barbara11561 03.09.2013 11:18
wyglądają przepysznie:)
Katarzyna/kate1980 20.05.2013 20:25
prześliczne różyczki
ankaryba 16.05.2013 08:34
rewelacja!!!
caralajna 07.04.2013 09:05
pięknie wyglądają na tym ażurowym talerzu
Aneta41 23.01.2013 20:49
wygladaja smakowicie
gosia1988 30.07.2012 21:18
super
rjustysia 11.04.2012 10:29
przepiękne różyczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat