Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
125 gram -
żółtko jajek
2 sztuki -
śmietana kwaśna
1 łyżka -
rum
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
cukier puder
2 łyżki -
konfitury malinowe
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Róże karnawałowe z malinowym oczkiem
Następnie cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Układać po 3 krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się zlepiły.
Wkładać do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smażyć na złoty kolor, po chwili przewracając je na druga stronę. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)