Przepis i sposób przygotowania na: Różany serniczek z truskawkami
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i cukier. Wszystko wyrabiamy dość szybko na gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy razem z masłem na gładką masę. Możemy użyć miksera, na pewno przyspieszy i ułatwi nam to pracę.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy niewielkimi porcjami cukier puder. Ubijamy do momentu, kiedy piana będzie sztywna i ładnie błyszcząca.
4. Ser łączymy z utartymi z masłem żółtkami, dodajemy sok i otartą skórkę z jednej cytryny, wodę różaną oraz kaszę manną.
Użyłam wody różanej zrobionej samodzielnie jakiś czas temu. Użyłam aż 1/3 szklanki, ponieważ przygotowując wodę dodałam zbyt małą ilość płatków różanych w stosunku do ilości wody, przez co wyszła nieco mniej intensywna. Kolejne wody, które przygotowałam były już bardziej skoncentrowane, wtedy dodajemy ok. 1-2 łyżki.
5. Na końcu delikatnie masę serową łączymy z ubitymi białkami.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wyklejamy ciastem i obciążamy, np. fasolą. Pieczemy ok. 20-25 minut.
7. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy umyte i wyszypułkowane truskawki pokrojone w grubsze plasterki. Truskawki przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, na wierzchu ponownie układamy truskawki.
8. Jeśli pozostało nam trochę ciasta, możemy wierzch sernika udekorować rulonikami lub listkami.
9. Brytfankę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki, do której wlewamy wodę, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
10. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez ok. 60 minut. Na koniec można ustawić termoobieg na jakieś 5-7 minut, żeby wierzch ciasta lekko się zrumienił.
11. Sernik pozostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. Nie polecam otwierania piekarnika, ja z reguły sernik piekę wieczorem i zostawiam go w piekarniku na całą noc.
12. Dekorujemy listkami mięty i płatkami róż.
Rada: Tym razem użyłam sera mielonego z kubełka, ponieważ nie miałam maszynki, ale zawsze wszystkim polecam, jeśli mają możliwość samodzielnego zmielenia sera, to taki sernik według mnie jest najsmaczniejszy.