Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różany serniczek z truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 200 g
jajko
żółtko jajek 2
cukier trzcinowy pół szlanki
jajko 6
masło 150 g
cytryna
kasza manna 3 łyżki
truskawka 200 g
brązowy cukier 150 g
woda 1/3 (różana)
ser biały 750 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Różany serniczek z truskawkami

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i cukier. Wszystko wyrabiamy dość szybko na gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy razem z masłem na gładką masę. Możemy użyć miksera, na pewno przyspieszy i ułatwi nam to pracę.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy niewielkimi porcjami cukier puder. Ubijamy do momentu, kiedy piana będzie sztywna i ładnie błyszcząca.
4. Ser łączymy z utartymi z masłem żółtkami, dodajemy sok i otartą skórkę z jednej cytryny, wodę różaną oraz kaszę manną.
Użyłam wody różanej zrobionej samodzielnie jakiś czas temu. Użyłam aż 1/3 szklanki, ponieważ przygotowując wodę dodałam zbyt małą ilość płatków różanych w stosunku do ilości wody, przez co wyszła nieco mniej intensywna. Kolejne wody, które przygotowałam były już bardziej skoncentrowane, wtedy dodajemy ok. 1-2 łyżki.

5. Na końcu delikatnie masę serową łączymy z ubitymi białkami.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wyklejamy ciastem i obciążamy, np. fasolą. Pieczemy ok. 20-25 minut.
7. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy umyte i wyszypułkowane truskawki pokrojone w grubsze plasterki. Truskawki przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, na wierzchu ponownie układamy truskawki.
8. Jeśli pozostało nam trochę ciasta, możemy wierzch sernika udekorować rulonikami lub listkami.
9. Brytfankę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki, do której wlewamy wodę, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
10. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez ok. 60 minut. Na koniec można ustawić termoobieg na jakieś 5-7 minut, żeby wierzch ciasta lekko się zrumienił.
11. Sernik pozostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. Nie polecam otwierania piekarnika, ja z reguły sernik piekę wieczorem i zostawiam go w piekarniku na całą noc.
12. Dekorujemy listkami mięty i płatkami róż.

Rada: Tym razem użyłam sera mielonego z kubełka, ponieważ nie miałam maszynki, ale zawsze wszystkim polecam, jeśli mają możliwość samodzielnego zmielenia sera, to taki sernik według mnie jest najsmaczniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.07.2013 15:33
bardzo smacznie wygląda
Moje Kulinarne Rozterki 25.06.2013 10:46
Habibi Cuisine to były pozostałości wody, którą robiłam po raz pierwszy i faktycznie użyłam za małej ilości płatków do ilości wody, stąd podana większa ilość, powinnam napisać o tym w przepisie, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Habibi 25.06.2013 09:56
A jaką wodę różaną dodajesz, że aż 1/3 szkl.? Ja mam chyba jakąś mocno skoncentrowaną, bo łyżka dodana do ciasta czy deseru jest zupełnie wystarczająca. Ale serniczek cudny :)
Mniam 25.06.2013 08:51
Musi być smaczny.
monisia1977 25.06.2013 07:34
fajne ciacho
joanna30 24.06.2013 22:26
Mniam, smakowity serniczek :)
Rafał3 24.06.2013 21:32
ale super wygląda! koniecznie zrobię
Boska_Agatka 24.06.2013 21:30
po prostu wyśmienite
biatriss 24.06.2013 20:59
z truskwakami..na czasie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak