Przepis i sposób przygotowania na: Różany mazurek
Kroki postępowania
Ciasto:
• 300 gram mąki,
• 80 gram masła
• 90 gram margaryny,
• 4 żółtka,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Około 0,5 małego słoika konfitury różanej kupnej lub własnej produkcji ( u mnie domowy wyrób ),
• Płatki migdałowe do posypania,
• Białko do smarowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Prostokątna tortownica
Ciasto:
• 300 gram mąki,
• 80 gram masła
• 90 gram margaryny,
• 4 żółtka,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Około 0,5 małego słoika konfitury różanej kupnej lub własnej produkcji ( u mnie domowy wyrób ),
• Płatki migdałowe do posypania,
• Białko do smarowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą różaną. Całość posypujemy płatkami i gotowe.
Dodatkowo przepis możemy wykorzystać na Wielkanoc. Wówczas tylko pomijamy wykonanie kwiatu.