Różana szarlotka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Konfitura z płatków róży nadaje tej klasycznej szarlotce wyjątkowy smak i aromat.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło 82%

    200 gramów
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier puder

    10 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Na piankę:

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    0.5 szklanki
  • budyń malinowy

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    0.3 szklanki

Owoce:

  • jabłka

    1 kilogram
  • konfitura z płatków róży

    4 łyżki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Masło utrzeć mikserem z żółtkami, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Resztę ciasta rozłożyć na wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą średniej blaszce. Podpiec 15 minut w 180 st. C.

Owoce:
Jabłka obrać, pokroić i podprażyć w rondelku z odrobiną wody przez ok. 15 minut. Wymieszać z konfiturą różaną, cukrem i cynamonem.

Pianka:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Wsypywać po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Na koniec wąską strużką wlewać olej, wciąż ubijając.

Podpieczone ciasto obsypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, następnie piankę, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat