Róża do ciasta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce dzikiej róży ja miałam 1 szklankę 250ml ,oczyszczamy tylko z czarnych końcówek.
W garnku gotujemy 1/2 szklanki wody z 1/2 szklanki cukru ,dodajemy różę i gotujemy tak na malutkim ogniu do 30 min,następnie studzimy i czynność powtarzamy ,po tym czasie odcedzamy owoce ,a syrop który nam został zlewamy do pojemniczka , możemy używać do aromatyzowania ciasta(zostaje go niewiele ,ale jest gęsty i aromatyczny).
Owoce róży przesypujemy cukrem tak ,aby całe sie nim okleiły i zostawiamy na kilka godzin do wysuszenia się cukru ,kiedy owoce są suche i cukier utworzył n nich \"słodką skórkę\"przekładamy je do słoiczka i wsypujemy cukier który został na tacy .
Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu ,taka róża stanowi tylko element dekoracyjny na ciastach ,doskonale sprawdza sie przy dekorowaniu tortów .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 17.08.2012 00:51
Interesujące.
LuKaSz4761 14.06.2012 08:15
super
LuKaSz4761 14.06.2012 08:15
super
Barbara33 23.03.2012 08:51
super
czekoladka_m 06.02.2012 19:22
Chyba w tym roku zrobię, bo bardzo lubimy dzika różę:)
czekoladka_m 06.02.2012 19:21
Chyba w tym roku zrobię, bo mój mąż uwiebia pączki z tą konfiturą:)
Emilia22 28.09.2011 09:13
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat