roszponka z pieczoną szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiejska szynka

    8 plastrów
  • orzechy laskowe

    mała garść
  • sok z cytryny

  • oliwa

    5 łyżek
  • wędzony bundz

    2 grube plastry
  • duża garść roszponki

  • szczypiorek usiekany

  • kiełki lucerny

  • bazylia świeża

  • sól

  • konfitura

    1 śliwkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę pokroić w cienkie paski. Rozłożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. W mocno nagrzanym piekarniku podpiec też orzechy laskowe.
Konfiturę wymieszać z odrobiną soli, soku z cytryny. Dodać troszkę pieprzu do smaku i oliwę.
Ser pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z opłukaną i osączoną roszponką oraz szynką.
2 łyżki dressingu odłożyć. Resztę wymieszać ze składnikami sałatki. Ułożyć ją na talerzu. Udekorować pozostałym dressingiem. Posypać tymiankiem, szczypiorkiem, kiełkami lucerny i porwanymi listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 24.01.2012 17:35
Pyszne danie :)
mala2021 21.10.2011 08:20
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat