Przepis i sposób przygotowania na: Rosyjska zupa Szczi
W garnku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać kapustę i chwilę razem smażyć.
Następnie podlać szklanką rosołu i przykryć. Dusić około 5 minut.
Po tym czasie zmniejszyć płomień, dolać litr bulionu, dodać liść laurowy, ziele, kilka ziaren zgniecionego pieprzu i gotować ok. 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła.
Teraz dodać do nich przecier i smażyć razem chwilę.
Podlać odrobiną zupy i całość dodać do garnka z kapustą.
Jeśli jest taka potrzeba, uzupełnić rosołem (jeśli zupa jest za gęsta).
Gotować kolejne 15-20 minut( lubię, gdy warzywa są takie twardsze). Na koniec doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
Zupę przelać na talerz, dać kleks śmietany i posypać posiekaną pietruszką.
Ja podałam w towarzystwie chleba.
SMACZNEGO