Rosyjska zupa Szczi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    400 gramy
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • masło

    4 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • musztarda rosyjska

    1-2 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • śmietana kwaśna

    4 kleks
  • rosół drobiowy

    1,5 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy, kroimy. Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, rozgrzewamy, dajemy kapustę, chwilę razem smażymy, podlewamy szklanką bulionu. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy litr bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę pieprzu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do nich przecier, smażymy razem chwilę aż się skarmelizuje, podlewamy chochlą zupy i dodajemy całość do garnka z kapustą. Uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec doprawiamy musztardą, ewentualnie pieprzem i solą. Na talerzach na zupę dajemy kleks śmietany i posiekaną natkę. Można podać z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 16.02.2017 08:37
smaczna propozycja
ben-ka 22.12.2016 21:10
Chętnie bym zjadła.
smerfetka79 28.06.2016 23:51
Sycące danie i apetycznie wygląda.
IZABELA29 30.12.2015 10:21
ciekawa xupka
Grazyna0211 14.12.2015 15:45
świetna zupa
ben-ka 24.11.2015 18:19
Wygląda apetycznie.
Urszula5 23.04.2012 23:44
bardzo lubię kuchnię rosyjską, jest niepowtarzalna
Izabela/bella81 29.02.2012 09:32
apetyczna
foczka-ks 27.02.2012 23:09
pięknie się prezentuje
suzana 27.02.2012 22:29
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat