Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z pierożkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rosół

udka kurczaka 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
imbir starty 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżki

Pierogi ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
olej 1/3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda letnia 3/4 szklanki

Pierogi farsz

kapusta pekińska 5 liści
filet z kurczaka 20 dag
cebula 1/2 sztuki
papryczka chili 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z pierożkami

Do 1,5 litra osolonego wrzątku wrzucamy udka i listki. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone marchewki, pietruszki, imbir (w całości), goździki. Cebulę opiekamy na palniku gazowym i wrzucamy do wywaru. Gotujemy przez 40 minut i przecedzamy.
Z maki, soli, oleju, zagniatamy ciasto, dodając odpowiednią ilość wody aby było sprężyste. Następnie zostawiamy przykryte talerzem nad 15 minut (aby ładnie spulchniało).
Kapustę, cebulę szatkujemy. Kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy razem 20 minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy chili, pietruszkę oraz koncentrat.
Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinamy z niego kształty za pomocą szklanki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia, podajemy z rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:20
pomysłowo ;)
Aleksandra/Olcia 14.04.2015 17:16
świetne danie, pierożki bardzo apetyczne
Konczi 14.04.2015 13:37
Pyszna propozycja na obiad ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak