Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z lanymi kluseczkami
1. Mięso wołowe myjemy osuszamy kroimy na mniejsze kawałki.
2. Kurę kroimy na mniejsze porcje.
3. Cebulę oczyszczamy i razem z łupinką przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni.
4. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Pręgę wołową oraz kurę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – szybko zagotowujemy, zbierając cały czas szumowiny.
6. Wkładamy warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu.
7. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na półmisek, studzimy i kroimy w malutką kostkę.
8. Bulion doprawiamy do smaku przyprawą Kucharek suchą lub w płynie i podajemy z lanymi kluskami i warzywami.
Lane kluski:
1. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2. Uzyskane w pierwszym kroku ciasto, wlewamy cienkim strumyczkiem do gotującego się rosołu.