Rosół z lanymi kluseczkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzień pierwszy - pyszny rosół z lanymi kluseczkami, który będzie stanowił bazę do potraw na kolejne dni. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiejska kura rosołowa

    1/2 sztuki
  • pręga wołowa

    1/2 kilograma
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • kapusta włoska

    1/4 główki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2 łyżki
  • woda

    6 litrów
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso wołowe myjemy osuszamy kroimy na mniejsze kawałki.

2. Kurę kroimy na mniejsze porcje.

3. Cebulę oczyszczamy i razem z łupinką przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni.

4. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

5. Pręgę wołową oraz kurę  przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – szybko zagotowujemy, zbierając cały czas szumowiny.

6. Wkładamy warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu.

7. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na półmisek, studzimy i kroimy w malutką kostkę.  

8. Bulion doprawiamy do smaku przyprawą Kucharek suchą lub w płynie i podajemy z lanymi kluskami i warzywami.

 

Lane kluski:

1. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

2. Uzyskane w pierwszym kroku ciasto, wlewamy cienkim strumyczkiem do gotującego się rosołu.

Doradca Smaku
Rosół najlepiej jest gotować przez kilka godzin na małym ogniu, aby uzyskał dużo aromatu i koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat