Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z lanymi kluseczkami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzień pierwszy - pyszny rosół z lanymi kluseczkami, który będzie stanowił bazę do potraw na kolejne dni. 

Składniki:

wiejska kura rosołowa 1/2 sztuki
pręga wołowa 1/2 kilograma
marchewka 2 sztuki
seler korzeniowy 1/2 sztuki
por 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
kapusta włoska 1/4 główki
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
woda 6 litrów
jajko 3 sztuki
mąka 6 łyżek

Porada

Rosół najlepiej jest gotować przez kilka godzin na małym ogniu, aby uzyskał dużo aromatu i koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z lanymi kluseczkami

1. Mięso wołowe myjemy osuszamy kroimy na mniejsze kawałki.

2. Kurę kroimy na mniejsze porcje.

3. Cebulę oczyszczamy i razem z łupinką przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni.

4. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

5. Pręgę wołową oraz kurę  przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – szybko zagotowujemy, zbierając cały czas szumowiny.

6. Wkładamy warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu.

7. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na półmisek, studzimy i kroimy w malutką kostkę.  

8. Bulion doprawiamy do smaku przyprawą Kucharek suchą lub w płynie i podajemy z lanymi kluskami i warzywami.

 

Lane kluski:

1. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

2. Uzyskane w pierwszym kroku ciasto, wlewamy cienkim strumyczkiem do gotującego się rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak