rosół z kury rosołowej z kurkumą...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kura lub kurczak

    1/2 dużej sztuki
  • woda

    5 litrów
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • przyprawa w płynie

    - do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - do smaku
  • makaron nitki

    - ile potrzeba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy

wsypać ziele i liście laurowe i gotować z 50 minut

następnie dodać obraną włoszczyznę, kucharka i gotować z 30 minut

na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku

podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!!
w mojej kuchni
kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stef 10.05.2014 17:29
Pyszny rosołek.
patryska76 10.05.2014 16:20
Ale żółciutki... Pyszny taki rosołek ;)
Smaczna_B 10.05.2014 16:00
dodając kurkumę mamy ładny kolor rosołu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat