Rosół na kurczaku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mój sposób na rosół, który dzisiaj przedstawię jest bardzo prosty. Do dzisiejszego rosołu nie dodałam liści laurowych ani ziele angielskiego, dałam natomiast podpaloną cebulę, dużo jarzyny no i najważniejsze kawałki kurczaka.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • selera naciowego

    1 sztuka
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • lubczyk świeży

    2 gałązki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka

Dodatkowo:

  • makaron ugotowany

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka z zimną wodą wkładamy umyte, oczyszczone kawałki kurczaka.Wstawiamy do gotowania na średnim ogniu, gdy rosół się zagotuje i pojawią się szumowiny zbieramy je łyżką cedzakową. Kiedy już mamy klarowną wodę, dodajemy obrane, umyte jarzyny, opaloną na suchej patelni cebulę. Dodajemy przyprawy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu uważając, aby rosół zbyt mocno się nie gotował (bo zrobi się mętny) tylko tak sobie pyrkał, aż mięsko i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku, według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.07.2018 19:39
Dobry rosół.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat