Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa poł kg
por pół szt
udka kurczaka całe 2 szt
cebula pół szt
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
kostka rosołowa 2 szt
marchew 4 szt
pietruszka 2 szt
natka pietruszki 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy

Porcję rosołową i udka oczyszczamy, myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak aby przykryło mięso, solimy i gotujemy na małym ogniu, w trakcie gotowania ściągamy z wierzchu szumowiny z mięsa, w tym samym czasie obieramy włoszczyznę marchewki, pietruszki, natkę pietruszki siekamy, por kroimy na kawałki, cebulkę opiekamy nad palnikiem.
Po godzinie gotowania mięsa wrzucamy kostki rosołowe, dolewamy wody, dodajemy wcześniej opaloną cebulę, i pokrojone wzdłuż marchewki i pietruszki, rosół gotujemy na bardzo małym ogniu, po 30 min. gotowania wrzucamy już tylko pora i natkę pietruszki, rosół w sumie powinien nam się gotować dwie godziny z hakiem, ściągamy z palnika gdy włoszczyzna będzie już miękka, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą w płynie, wyciągamy mięso, które możemy zużyć do drugiego dania.
Przygotowany rosół podajemy z makaronem nitki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 15.04.2014 16:54
proste a zarazem smaczne i to jest to ;)
Patriszja
Patriszja 15.04.2014 15:03
...a rosołek dobry na każdą okazje :P Baaaaardzo lubie :) Mam tylko taką jedna małą sugestie - dodać lubczyk ;)
dodi 15.04.2014 13:33
uwielbiamy prawdziwy domowy rosołek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak